top of page

PERSPEKTİF OBJENİN GÖRÜNÜŞLERİNİ ÇİZME

Öncelikle objenin özelliklerinden bahsedelim. Obje izometrik perspektifdir önceki yazımızda da bahsettiğimiz gibi başlangıç noktasından iki yana 30° alınıp çizilmiştir.

 

Görünüşlerini çizdiğimiz için  objeye baktığımız zaman objenin  ön,yan ve üst bölgelerini görürüz.

 

Resimde de göründüğü gibi bize ön tarafı göstermiş.

 

Yan(yatay) bölgesi ise ön  tarafın yanındaki yatay bölgedir.

 

Üst bölgede adı üstünde objenin üst tarafıdır.

 

Görünüş çizimlerinde bakış açımız önemlidir.Ön görünüş çizdiğimizde objenin ön tarafına bakıp ne görüyorsak onu çizmeliyiz.

 

Resimde de görüldüğü gibi bir perspektif obje var ve altında ön,yan ve üst görünüşleri çizilmiş. Tek tek inceleyerek çizmeye başlayalım.

 

 

Çizmeye başlamadan önce çizim için gerekli malzemeleri söyleyelim. 1 adet T cetveli, 1 adet gönye ve 1 adetde Pergel.

Resimde verilen ölçülere göre çizilecektir. 

 

 

 

  • Ön görünüş

 

Öncelikle tabanı çizelim (1), taban uzunluğu 70 birim verilmiş. Her 10 birimi 1 cm kabul edersek  70 birim= 7 cm olur. Yani taban uzunluğu 7 cm çiziyoruz. (2)  20 birim verilmiş yani 2 cm çiziyoruz. (3) 40 birim verilmiş  4 cm çiziyoruz.  (4)  30 verilmiş 3 cm sağa doğru çiziyoruz.  (5) Yukarı doğru 20 birim yani 2 cm çiziyoruz. (6) ve (7) 1.5 cm çiziyoruz Ve (8) daireye doğru iniyoruz. Daire çizmek için pergeli 1 cm açıp yarı çapı 2.5 cm lik daireyi çiziyoruz.

 

 

 

  • Yan (yatay) görünüş

Objeyi karşımıza alıyoruz ve ne görüyorsak onu çiziyoruz.

 

(1)  1.5 cm çiziyoruz Ve arada 1.5 cm lik boşluk bırakarak (2) 1.5 cm çiziyoruz. (3) 20 birim verilmiş yani 2 cm çiziyoruz. (4) Aynı şeklde 2 cm çiziyoruz. (5) 20 birim verilmiş 2 cm çiziyoruz. (6) aynı şekilde 2 cm çiziyoruz. (7) 45 birim verilmiş 4.5 cm çiziyoruz.  (3) ve (4) çizgilerinin bitim yerine eksen çizmeniz gerekiyor çünkü; objeyi karşımıza aldığımız zaman birleşim yerini tek bir çizgi olarak görürüz.

  • Üst görünüş 

 

Üst taraftan baktığımızda objede boşluklar görülüyor. Boşluklar resimde ki gibi olması gerekli.

 

 

(1) 1.5 cm genişliğinde 4.5 cm uzunluğunda çiziyoruz. Arada 1 cm boşluk bırakıyoruz objede görüldüğü gibi. (2) 1.5 cm genişliğinde 4.5 cm uzunluğunda çiziyoruz. (3) 3 cm çiziyoruz  (4) 1.5 cm çiziyoruz. Arayı 1.5 cm boş bırakıyoruz. (5) 1.5 cm çiziyoruz Ve birleştiriyoruz 3 2 1' in karşılarıyla  (6) 1.5 cm içe doğru çizip Pergeli alıp yarım cm açıp ortadan yarım daire çiziyoruz.

bottom of page